GŁODNY?
NA CO CZEKASZ?
zamów pizzę online
KLIKNIJ
I ZAMÓW ONLINE
zamów pizze przez telefon
12 357 30 88
508 947 700
12 416 10 95

HISTORIA PIZZY

O POCZĄTKACH PIZZY...

Początki historii pizzy sięgają starożytności. To właśnie w kuchni starożytnych Egipcjan powstał wyrób, który można określić jako prototyp pizzy – był to okrągły i cienki chleb, stanowiący najważniejszy posiłek tamtejszej ludności. Do wypieków wykorzystywane były specjalne piece, do których pizza wkładana była dopiero po bardzo mocnym ich zagrzaniu. Eksperci mówią, że danie podobne do pizzy przygotowywali również mieszkańcy starożytnej Grecji. Ich kulinarną wersję pizzy stanowił płaski chlebek, który był posmarowany czosnkiem, oliwą i posypany ziołami. W późniejszym czasie tego typu potrawy jadali także Etruskowie i Rzymianie.

W wieku XVI podobny wyrób (ciasto bez dodatków) serwowano dla włoskiej biedoty, której nie stać było na jedzenie. Z uwagi na brak dodatków nie był to jednak posiłek smaczny ani, tym bardziej, pożywny.

Dzięki odkryciom Kolumba z XVII wieku pizza pojawiła się na talerzach wyższych klas społecznych. Masowy import pomidorów z Ameryki do Europy spopularyzował użycie pomidora jako składnika pizzy – wpłynął on znacząco na nowy, lepszy i bogatszy smak, który ludziom przypadł do gustu, ale tak naprawdę to był dopiero zwiastun ogromnej kariery pizzy na świecie. W historii pizzy kolejną ważną datą był 1899 rok. Właśnie wtedy królowa włoska Małgorzata odwiedziła Rafała Esposito, który znany był w Neapolu z tego, że przyrządzał najsmaczniejszą pizzę w całej okolicy. Z uwagi na wizytę królowej Małgorzaty, specjalnie dla niej przygotował on pizzę w trójkolorowych barwach flagi włoskiej. Kolor zielony nadawała bazylia, biały – mozarella, zaś czerwony – pomidory. Na cześć włoskiej królowej pizza ta nazwana została „Margherita”, czyli po włosku – Małgorzata.

Pizza jest obecnie popularna na całym świecie. Trudno znaleźć na ziemi kraj, gdzie nie ma choćby jednej włoskiej restauracji. Warto pamiętać, iż „pizza pizzy nierówna”. To oczywiste, ponieważ rodzajów i smaków pizzy – ze względu na mnogość rozmaitych przepisów i kompozycji wielu składników – jest właściwie nieskończona ilość. To interesujące, że Włosi przygotowują różnego rodzaju pizzę w zależności od regionu. Przykładowo, na Sardynii ogromną popularnością cieszy się pizza z karczochami, natomiast na Sycylii najchętniej jada się pizzę z dodatkiem czarnych oliwek. Na terenie Lazio najbardziej uwielbiania jest pizza Quatro Stagioni – pizza ta dzieli się na cztery równe kawałki, a na każdym kawałku znajdują się inne składniki. Charakterystyczna pizza w Trydencie to pizza z dodatkiem grzybów, zaś w Apulii jako dodatek wybierane są najczęściej owoce morza. W tradycyjnej kuchni włoskiej znaleźć można całe mnóstwo przepysznych potraw, jednak królową wszystkich dań zdecydowanie jest pizza. Dla Włochów znaczy ona tyle, co dla nas – Polaków – schabowy z ziemniakami czy bigos. Pizza stanowi typową rodzinną potrawę i piękne jest to, że każda familia może w sposób dowolny, zgodnie ze swoimi indywidualnymi upodobaniami, przygotowywać własne wersje pizzy, tworząc tym samym swoją tradycję i wyjątkowy smak.